Mutfak: Türk Süre: 60dk-Fazla
MALZEMELER
300 gr lor peyniri
3 çorba kaşığı tereyağı 100 gr kaşar peyniri
1 kg ıspanak
1 demet maydanoz
1 diş sarımsak
1 tutam mercanköşk
7 adet yumurta
8 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı krema
3,5 su bardağı un
YAPILIŞ TARİFİ
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp tuz ve 3
çorba kaşığı zeytinyağını ilave edin. Hamuru yoğurup biri daha büyük 20 eşit
parçaya bölün.
Hepsini tek tek yuvarlayıp bir tabağa dizin ve üzerini nemli
bezle örtün.
Ispanakları temizleyip tuzlu suda haşlayın.
Suyunu süzüp ince ince doğrayın. Bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba
kaşığı zeytinyağı koyup ıspanak, doğranmış maydanoz ve sarımsağı ilave edin. Hızlı
ateşte 5 dakika kavurun. Ateşten alıp üzerine kaşar rendesi, mercanköşk, tuz ve
karabiber serpiştirip karıştırın.Lor peynirini ezip tel süzgeçten geçirin. Bir
tutam tuz ve 2 çorba kaşığı krema ilave ederek
karıştırın.
Bezelerden birini ince bir yufka halinde açıp yağlanmış
fırın tepsisisine serin. Üzerine fırçayla zeytinyağı sürün. 9 adet yufkayı aynı
işlemi tekrarlayarak kat kat döşeyin. Son katın üzerine ıspanaklı karışımı dökerek spatula ile yayın. Üzerini bir
yufka ile örtüp yağ sürün ve lor peynirli karışımı spatula ile yayarak döşeyin.
İyice yıkanıp kurulanmış bir yumurtanın sivri
uçunu batırarak lor peynirli karışımın üzerine birisi ortada diğerleri
çevresinde olmak üzere 7 tane çukur açın. Üzerine bir yufka serip yağ sürün.
Aynı yumurtayı kullanarak bu kez yufkanın üzerinden bastırarak çukurları belirginleştirin.
Yumurtaları tek tek bu çukurlara kırın. Ancak her yumurtanın kabuğunda kalan
beyazını ortadaki çukura akıtın. Böylece yanlardaki çukurlarda yumurta sarıları,
ortadaki çukurda ise akları olacak.
Yumurtaların üzerine kalan erimiş tereyağını gezdirip
yufka ile örtün. Üzerini yağlayıp kalan tüm hamur bezelerini açıp yufkaları aynı
şekilde kat
kat döşeyin. Büyük olan hamur bezesini ise bırakın.
İri hamur bezesini tepsinin dışına taşacak büyüklükte açın. Tepsinin üzerine kapatıp
dışına taşan fazlalıkları bıçakla kesin. Kenarlarını alta kıvırın. Üzerine bıçak
ucu ile dekoratif desenler çizip artan yufkalarla saç örgü deseni yaparak
süsleyin. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış kızgın fırına verin.
1 saat kadar pişirip sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun...
0 yorum :
Yorum Gönder