Kürt Mutfağı Süre El becerinize
göre değişir
Malzemelerimiz
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı bulgur
2 baş kuru soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
6-7 sap yeşil soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası,
1 tatlı kaşığı karabiber
dilediğiniz miktarda pulbiber
1 çay bardağı sıcak su
1 demet maydanoz
1,5 tatlı kaşığı tuz
Marul
Hazırlanması
1. 1 su bardağı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile
ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. Sık sık köpüğünü alın,mercimekler
ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru
olur)
2. 2 su bardağı ince bulguru derin ve
yayvan bir kaba alın. Üzerine sulu mercimeği ekleyip yoğurun. kabın üzerini folyoyla
kapatıp mercimekler şişene kadar ki bu süre 30-45 dakika bekletin.
3. bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik
doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 1,5
yemek kaşığı bier salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1
tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz ölçüde pulbiberi de ekleyip karıştırın. Son
olarak 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
4. Daha sonra bu karışımı bulgur ve
mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üstünü tekrar
kapatın.
5. 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın
köklerdeki kalın zarları atmanız daha hoş olacaktır. bir demet maydanozu da
aynı şekilde yıkayıp ufak şekilde kıyın yoksa boğaza dişe yapışır. bunları bir
kenara bırakın.
6. Derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı
kaşığı tuz ekleyin ve fazla merhemsi olmamasına dikkat ederek 10 dakika boyunca
yoğurun . Yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen soğan ve maydanozu ekleyin.
2-3 dakika daha yoğurun. (Köfte harcımız sulu olursa biraz daha bulgur ekleyip
yoğurarark ayar verebileceğimizi unutmayalım) Yaptığımız harçtan dilediğiniz
büyüklükte parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. Dilerseniz çüğköfte
şeklide verebilirsiniz
7. Servis
tabağına marullarınızı dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin.
0 yorum :
Yorum Gönder