Malzemelerimiz
- Şerbeti:1 5 su bardağı şeker
2 3,5 su bardağı su
3 yarım limonun suyu
- Hamuru:
1 4 su bardağı un
2 1 su bardağı ılık süt
3 1 paket kabartma tozu
4 100g erimiş tereyağı
5 1 yumurta
6 250g dövülmüş ceviz
7 3 paket buğday nişastası (toplam 500g)
8 150g eritilmiş kızgın tereyağı
Adım adım Hazırlanışı
İlk
adım: Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamına yakın yumuşak bir hamur yapalım.
Bunu 20 dakika dinlendirelim. Dinlendirilmiş hamuru 3 eşit parçaya bölelim. Her
parçadan 18 adet cevizden küçük parçalar koparalım. Kopardığımız parçaları
elimizle ceviz ufak top haline getirelim. Top haline getirdiğimiz her küçük
bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açalım. Aralarına bolca
nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üst üste koyalım. Not:en üsttekine nişasta
serpmiyoruz... Böylece 18'li 3 grup elde
etmiş oluyoruz.
İkinci
adım: Yuvarla fırın tepsisini yağlayıroz ve devam ediyoruz. Not:yuvarlak tepsimiz
yok ise dikdörtgen tepsinin içine
yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz ancak yuvarlak tepsiyi şiddetle
öneriyorum hem şekil olarak daha güzel olacaktır. Kesim anında bunu fark
edeceksiniz keşke yuvarlak olsaymış… gibi neyse devam ediyoruz 18'li bir grubu
alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın dikkat edin fazla kalın olmasın.
Bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin veya Antep fıstığının içinin yarısını
serpiştirelim. İkinci grub yufkalarımızı da açıp üzerine seriyoruz. Kalan ceviz
içi veya fıstık içini de bunun üzerine serpiştiriyoruz. Son grup yufkamızı da
açıp en üste seriyoruz.
Üçüncü
adım: Tepsideki yufkaları klasik baklava dilimi şeklinde dilimleyelim.
İsterseniz diktörgen küçük damaklık şeklindede yapabilirsiniz ben bu şekilde
yapıyorum. Üzerine 150g kızgın tereyağı gezdiriyoruz. 200C ısıtılmış fırınımızda
verip fırında üzeri kızarana kadar pişmesini bekliyoruz. Fırından çıkartıp
baklavamızı tam soğutmaya bırakıyoruz fazla soğumasın, şerbet ılık baklava
soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdiriyoruz ve geliyor. 3,5 4 saat sonra
servis yapıyoruz.
AFİYET OLSUN
0 yorum :
Yorum Gönder